Most Popular Sports Betting Bets

Спортните залагания в България и тяхната история

Спортните залагания са много популярни в България, като най-обичаните от тях са залозите на футболни мачове. Една част от хората, които залагат го правят с цел печалба, а има и такива, които играят с малки суми за забавление. Колко по-интересен става мачът, когато сте заложили на него и какво удовлетворение ви носи печалбата, била тя и малка.

Но нека видим как стои правната страна на въпроса. Първият частен спортсбук в страната е познатият на всички Еврофутбол, който до 1993 г., в продължение на няколко години работи без лиценз. През 2008 г. излиза закон, който легализира залаганията в интернет, като единственият лицензиран да извършва тази дейност сайт е този на държавния спортен тотализатор. На Еврофутбол е разрешено да поддържа сайт, но залаганията стават само в пунктовете из страната.

Липсата на конкуренция и неуспешните опити да се регулира този пазар доведоха до процъфтяването на нелегални казина и букмейкъри на територията на България, контролирани от подземни босове.

Наскоро излезе и дългоочакваният Закон за хазарта. Той влезе в сила от 1 юли 2012 г. Според него онлайн операторите трябва да имат съответния сертификат, за да упражняват дейността си в България. Освен това всички букмейкъри трябва да свържат сървърите си с НАП, за да може агенцията да следи всички финансови операции, извършвани от тях. Друго изискване е онлайн букмейкърите да имат минимум 200 наземни пункта.

Истината е, че никой букмейкър не е изпълнил нито едно от гореспоменатите условия, но всички продължават работата си, както и преди влизането на закона в сила. Имаше и заплахи от страна на правителството за блокиране на достъпа до нелицензираните сайтове и тези, които не плащат данъци, което обаче също не се случи. А в случая не може да се търси отговорност от хората, които продължават да залагат, защото те няма как да знаят кой сайт е лицензиран и кой не.